پرگولا

ایجاد فضایی جذاب برای دورهمی‌های خانوادگی که باعث جمع شدن خانواده و دوستان در کنار هم می‌شود، سبب افزایش صمیمیت بین افراد و افزایش آرامش آن‌ها می‌گردد. به همین منظور سازه‌های متفاوتی همچون انواع آلاچیق‌ها، سایه‌بان، پرگولا و … که فضاهایی برای دورهم نشستن می‌باشند، ایجاد گردیده است. انواع سازه‌هایی که ذکر گردید دارای تفاوت‌های اندکی با یکدیگر می‌باشند و بسیار پیش آمده که اشتباهاً به جای یکدیگر به کار می‌روند‌. در این مقاله سعی داریم با بررسی انواع پرگولا، شما را با این نوع سایه‌بان آشنا کنیم.

دسترسی سریع
پرگولا

تعریف پرگولا

نوعی سازه که با کاربرد سایه‌بان در بسیاری از فضاها، از جمله محوطه‌سازی‌ها، باغ و ویلا، پارک‌ها و …. مورد استفاده قرار می‌گیرد. پرگولا با نام‌های طاق‌نما ، آرک و داربست در بین مردم شناخته شده است. در ساخت پرگولا از الوارهای چوبی در فاصله‌هایی مشخص استفاده می‌شود. در بسیاری از مواقع افراد پرگولا و آلاچیق را یکی می‌دانند، در حالی که این دو سازه دارای تفاوت‌هایی نیز می‌باشند.

pergola

از ویژگی‌های بارز پرگولا وجود سقف مشبک آن می‌باشد که حالت نیمه سایه را ایجاد می‌کند، در حالی که آلاچیق‌ها دارای سقف‌های بسته می‌باشند و در تمام فصول قابل استفاده می‌باشند. از دیگر تفاوت‌های پرگولا و آلاچیق، شکل ظاهری آن‌ها می‌باشد، پرگولا به صورت چهار ضلعی می‌باشد که از چهار ستون در چهار گوشه آن ساخته شده است، این ستون‌ها می‌توانند از متریال‌هایی همچون سنگ در کنار چوب ساخته شوند و جذابیت بی‌نظیری را ایجاد کنند. متریال به کار رفته در ساخت پرگولاها غالباً چوب می‌باشد.

از دیگر سازه‌هایی که با پرگولا به اشتباه گرفته می‌شوند، آربورها می‌باشند. آربور در واقع سازه‌ای برای ورودی می‌باشد و غالباً به صورت یک سازه چوبی است که اطراف آن را پوشش گیاهی فرا گرفته است و حس دعوت کنندگی را برای افراد تداعی می‌کند. آربور از نظر ظاهری مشابه پرگولا می‌باشد و تنها در سایز کوچکتری می‌باشد.

پروژه پرگولا چوبی شکر آباد
تهران,شکر اباد
متراژ:
چوب: روسی وارداتی
قیمت: 25 میلیون
آبسرد کیلان
متراژ: 7.5
چوب: روسی وارداتی
قیمت: 30میلیون
تهران - کردان
متراژ: 18
چوب: روسی وارداتی
قیمت: 115 میلیون
دماوند
متراژ: 300
چوب:
فشم
متراژ:
چوب: روسی وارداتی
قیمت: 75 میلیون

کاربرد پرگولا

از پرگولا در طراحی باغ و ویلا و انواع پارک‌ها و محوطه‌سازی‌ها می‌توان به منظور مسیرسازی و تفکیک فضا، ایجاد سایه، پایه‌ای برای گیاهان، محل نشیمن و … استفاده کرد. در ادامه انواع کاربردهای پرگولا را توضیح داده‌ایم:

طراحی مسیر

استفاده از انواع پرگولا در طراحی مسیری که قصد داریم به مقصد خاصی برسد، می‌تواند به شاخص کردن آن مسیر کمک کند و با استفاده از المان‌های دیگر و پوشش‌های گیاهی می‌توان مسیری با جذابیت خاص را ایجاد کرد که هر بیننده و رهگذری را به خود جذب می‌کند. در کاربرد پرگولا در مسیر، می‌توان از شبکه‌های مشبک فلزی یا چوبی در دیواره‌های آن استفاده کرد و سبب افزایش جذابیت بصری شد.

سایه اندازی

از پرگولا می‌توان به منظور ایجاد سایه در فضا و محوطه مورد نظر استفاده کرد. پرگولا نیز دارای انواع مختلف بدون سقف و سقف‌دار می‌باشد که با توجه به کاربرد مورد نظرتان، می‌توانید نوع سقف‌دار یا بدون سقف را انتخاب نمایید. پرگولاهای سقف‌دار نیز می‌توانند به صورت شفاف و یا پوشیده باشند.

نگهدارنده‌ای برای گیاهان

پرگولا می‌تواند به عنوان یک تکیه گاه و قیم برای گیاهان رونده فضای سبز مورد استفاده قرار گیرد. استفاده از گیاهان رونده در کنار پرگولا، از جمله ایده‌هایی است که برای کاربرد پرگولا در نظر گرفته می‌شود و می‌تواند جذابیت بصری بسیاری را ایجاد کند. استفاده از گیاهان پوششی بر روی سقف نیز می‌تواند به منظور ایجاد حالت نیمه سایه به کار گرفته شود.

محفل نشستن

در اکثر پرگولاها صندلی و یا نیمکت‌هایی برای نشستن نیز تعبیه می‌شود که می‌تواند آن را به محیطی برای گردهمایی‌ها و دورهمی‌های دوستانه و خانوادگی تبدیل کند. می‌توانید یک مهمانی و دورهمی در فضای باز در پرگولا تجربه کنید.

طراحی متفاوت تراس

یکی از کاربردهای جذاب پرگولا استفاده از آن در تراس منزلتان می‌باشد. می‌توانید یک سقف مشبک با استفاده از پرگولا در تراس خود ایجاد کنید و همچنین از گیاهان برای افزایش جذابیت آن استفاده کنید.

متریال در پرگولا

پرگولا از نظر نوع متریال به کار رفته در آن دارای انوع متفاوتی است. از جمله متریال به کار رفته می‌توان به چوب، فلز، ترموود و چوب پلاست اشاره کرد. انتخاب نوع پرگولا بستگی به سایر المان‌های محوطه مورد نظر، میزان بودجه شما و سبک طراحی بستگی دارد. همچنین در ساخت پرگولا می‌توان از ترکیبی از مصالح همچون سنگ و چوب استفاده کرد. برای افزایش جذابیت نیز می‌توانید از انواع حصیرهای رنگی، پارچه و شیشه‌های رنگی در سقف و بخش‌هایی از پرگولا استفاده کنید.

طراحی و ساخت پرگولا

مستقل

این نوع پرگولا بدون اتصال به ساختمان و یا سازه دیگر، کاملاً مستقل بوده و دارای چهار ستون می‌باشد که آن را نگه می‌دارند.

متصل به دیوار

این نوع از پرگولا، در یک طرف به دیوار ساختمان متصل شده است و دارای دو ستون می‌باشد که مقاومت و ایستادگی آن را تأمین می‌کند.

پرچین‌دار

استفاده از پرگولا با سقف شیب‌دار به عنوان محلی برای نشیمن، انتخابی مناسب برای فصول مختلف می‌باشد.

سقف بادبانی

در این نوع از پرگولا با استفاده از یک پارچه با فرم بادبان، سایه مناسبی می‌توان ایجاد کرد. پرگولا با سقف بادبانی دارای ظاهری مدرن می‌باشند و در سبک‌های مینیمال بسیار پرکاربرد است. دقت داشته باشید که در انتخاب جنس پارچه کیفیت لازم را داشته باشد.

سقف شیب‌دار

این نوع از پرگولا دارای دیواره پرچین‌دار می‌باشد و یک فضای آرام و دنج را ایجاد می‌کند. پرگولای پرچین‌دار شباهت زیادی به آلاچیق دارد.

نکات مورد نظر در انتخاب پرگولا

  • تعیین سایز و ابعاد پرگولا را با توجه به تعداد افراد خانواده و استفاده از پرگولا، در نظر بگیرید. در صورتی که دارای حیاطی بزرگ و دلباز هستید، انتخاب یک پرگولا با سایز بزرگ بسیار مناسب می‌باشد.
  • در صورتی که قصد استفاده از پرگولا در بام را دارید، بهتر است شرایط جوی منطقه خود را در نظر بگیرید و میزان بار وارده بر سازه را با مشورت با مهندسان در نظر بگیرید.
  • در انتخاب جنس پرگولا، بهتر است با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه خود، مناسب‌ترین گزینه را در نظر بگیرید تا پرگولای شما دوام بیشتری نیز داشته باشد.
  • استفاده از متریال فلزی در پرگولا، مناسب طراحی‌های سبک و صنعتی می‌باشد. اما پرگولاهای چوبی حس پیوند با طبیعت را در افراد ایجاد می‌کنند.
  • در صورتی که بارندگی در منطقه شما زیاد است، استفاده از پرگولای سقف‌دار گزینه مناسب‌تری می‌باشد.
  • اگر قصد استفاده از گیاهان را در کنار پرگولای خود دارید، بهتر است گیاهان همیشه سبز و یا ترکیبی از گیاهان رونده و خزان‌دار را انتخاب کنید که بتوانید در تمام طول سال جذابیت آن را حفظ کنید.
طراحی و ساخت پرگولا

مزایای استفاده از پرگولا

  • مراحل ساخت و اجرای پرگولا بسیار راحت می‌باشد، به طوری که هر فرد در محوطه مورد نظر خود می‌تواند اقدام به ساخت پرگولا کند.
  • پرگولا با تعریف فضای مورد نظر سبب تفکیک و ایجاد محوطه‌ای خاص می‌شود.
  • ورود به پرگولا به دلیل باز بودن در چهار طرف آن به راحتی امکان پذیر است.
  • تنوع در متریال ساخت پرگولا باعث سهل شدن انتخاب با توجه به بودجه مورد نظر گشته است.
  • استفاده از پرگولا در محیط منزل و یا باغ و ویلای شما سبب افزایش جذابیت بصری آن می‌شود.
  • کاربرد پرگولا باعث افزایش ارزش ملک می‌شود.
  • امکان ساخت آشپزخانه در فضای باز با کاربرد پرگولا فراهم می‌شود.
  • پرگولا می‌تواند بستر و تکیه‌گاه مناسبی برای گیاهان رونده و پوششی باشد.
  • امکان عبور نسیم از لایه‌های پرگولا خنک‌سازی محیط به راحتی وجود دارد.
  • کاربرد پرگولا باعث ایجاد سایه دل‌انگیز با استفاده از گیاهان پوششی در سقف می‌شود.
  • پرگولا در افزایش خوانایی و اصالت محیط بسیار مؤثر است.

معایب استفاده از پرگولا

  • زمان‌بر بودن رشد گیاهانی همچون انگور در مجاورت پرگولا باعث خالی ماندن آن می‌شود.
  • در تابستان چنانچه سقف پرگولا دارای پوششی نباشد، قابلیت استفاده در آفتاب را ندارد.
  • آب باران و برف به درون پرگولا می‌تواند نفوذ کند.
  • در پرگولا به دلیل باز بودن آن و نداشتن دیواره، امکان ورود و آزار حشرات موذی وجود دارد.
  • طرح‌های پرگولا عموماً دایره‌ای یا مربعی شکل می‌باشند و تنوعی در طراحی نمی‌توان ایجاد کرد.
  • پرگولاهای چوبی هزینه نگهداری بالایی دارند.
نمونه کارها
پرسش و پاسخ متداول

از پرگولا در طراحی باغ و ویلا و انواع پارک‌ها و محوطه‌سازی‌ها می‌توان به منظور مسیرسازی و تفکیک فضا، ایجاد سایه، پایه‌ای برای گیاهان، محل نشیمن و … استفاده کرد.

پرگولا بر اساس ساختار به پنج دسته تقسیم می‌شود:

  • مستقل
  • متصل به دیوار
  • پرچین‌دار
  • سقف بادبانی
  • سقف شیب‌دار

پرگولا از نظر نوع متریال به کار رفته در آن دارای انوع متفاوتی است. از جمله متریال به کار رفته می‌توان به چوب، فلز، ترموود و چوب پلاست اشاره کرد.